I dag sætter jeg fokus på hvordan du kan have et dejligt varmt hjem, samtidig med at støtte miljøet. Der findes flere måder at få grøn energi på, men hvad med grøn varme? Det er muligt både at få bæredygtig varme som producerer varm luft og som laver varmt vand. Jeg kommer ind på varmekilder som pillefyr og -ovne, og forskellige varmepumper.

 

Træpille varme

Træpiller er den type brændsel som bruges i pilleovne og pillefyr. Denne type brændsel er CO2 neutral og påvirker derfor ikke drivhuseffekten. Det er noget af det billigste brændsel man kan finde, og er lavet af savsmuld og træspåner fra træindustrien. Pillerne er altså produceret af affald som man ellers ikke ville kunne bruge til noget.

Pilleovnen har mange ting tilfælles med den klassiske brændeovn, hvis man ser bort fra typen af brændsel. Der findes både en pilleovn som laver varm luft, og en som laver varmt vand. Luft pilleovnen spreder opvarmet luft i rummet, og evt. også i tilstødende rum. Dette kan lade sig gøre ved hjælp af luftkanaler som installeres i huset. Vand pilleovnen leverer vand til husstanden, som f.eks. kan bruges i radiatorer, som gulvvarme, eller i køkken og bad.

Pillefyret laver også varmt vand, som kan bruges i hele huset. Det er et fyr ligesom man kender fra gas- og oliefyr, men har fordelen af ikke at bruge fossile brændstoffer. Der er ingen åben ild, ligesom med pilleovnen, så den kan nemt placeres hvor man ønsker det. Fyret kan sagtens varme et almindeligt familiehus op. Det er en af de nemmere investeringer at gøre sig, da pengene man har brugt på at købe pillefyret som regel er tjent hjem på 2-4 år. Pillefyret gør det muligt at man kan halvere sin varmeregning, hvilket ikke er så lidt penge.

 

Varmepumper

Der findes 3 forskellige typer varmepumper: Jordvarmeanlægget (også kaldet væske til vand varmepumpe), luft til vand varmepumpen og luft til luft varmepumpen.

Jordvarmeanlægget består af en slange som graves ned i haven. Slangen optager jordens varme og transporterer denne ind i huset hvor den bliver bliver til vand som kan opvarme huset. Denne type varmepumpe giver de største besparelser i det lange løb.

Luft til vand varmepumpen fylder mindre end et jordvarmeanlæg, er betydeligt billigere at investere i. Den fungerer ved at en ventilator transporterer luften udenfor, ind i huset, hvorefter det opvarmer vandet.

Luft til luft varmepumpen kan ikke varme brugsvand op, men er meget billig i anskaffelse, og derfor ofte den valget falder på til opvarmning af sommerhuse. Den fungere ligesom ovenstående varmepumpe, men spreder den varme luft ud i huset, istedet for at lave det til varmt vand først.

Søg
Facebook
Google+