En varmepumpe er at avanceret produkt og teknikken bag er ikke altid så ligetil som man skulle tro. Det kan være svært at vælge den rette varmepumpeløsning. Det er især vanskeligt når man ikke forstår teknikken bag varmepumperne og heller ikke ved hvad de forskellige “nøgletal” der bruges om varmepumperne dækker over.

Her får du en kort gennemgang over hvordan en varmepumpe fungerer og hvilke nøgletal man skal være opmærksom på.

Sådan virker en varmepumpe

Det geniale ved en varmepumpe er,at den del der står udendørs, bruger den varme der er i luften, til at generere endnu mere varme. Den varme luft kommer fra udedelen – der er selve pumpen, ind i indedelen gennem et rørsystem. Der er selvfølgelig forskel på denne proces afhængigt af hvilken type pumper der er tale om. Luft til vand varmepumper kan varme brugsvand og radiatorer, mens en luft til luft varmepumpe kun kan blæse varm luft ud af den medfølgende blæser – og på den måde opvarme et mindre hus. Denne korte beskrivelse passer dog på begge typer af varmepumper. Du kan se mere om hvordan varmepumper fungerer her: varmepumpetilbud.dk

De centrale nøgletal: ydelse og effektivitet

Når du har besluttet dig for at købe en varmepumpe skal du i gang med at sammenligne forskellige varmepumpemodeller. Både for luft til vand varmepumper og luft til luft varmepumper skal du være meget opmærksom på nøgletallene; ydelse og effektivitet. Begge nøgletal har nemlig indflydelse på din opvarmning og på den medfølgende varmeregning. Den bedste varmepumpe er selvfølgelig den der giver dig det varmeste hus, samtidig med at du sparer penge på varmeregningen og ikke bruger for meget el. Det er derfor af stor betydning, at du har en god forståelse af begge nøgletal.

 Ydelse

Hvor stor varmepumpen er eller hvad den kan præstere, vises i kW (KiloWatt). Hvad varmepumpen skal kunne præstere kommer an på flere faktorer. Her kan blandt andet nævnes; hvor stort et areal der skal opvarmes, og om huset er blevet isoleret for nyligt eller om det trækker ind. Et lille hus, der er velisoleret kræver derfor kun en lille varmepumpe/en med en lav kW ydelse. Det modsatte gælder selvfølgelig, hvis man har et stort hus, der er ringe isoleret. I disse tilfælde ville det bedste dog være, at få isoleret sit hus før man investerer i en varmepumpe, da den varme luft eller vil sive ud. Kort fortalt kan man sige at antal kW tilsvarer varmebehovet. Jo højere varmebehov, des højere kW ydelse skal der bruges.

 Effektivitet

En varmepumpes effektivitet måles i SCOP. SCOP står for Seasonal Coefficient Of Performance. Grunden til at sæsonen er så vigtig en ting, er at varmepumpens effektivitet er afhængig af vejret. Om sommeren kan varmepumpen hive meget varme ud af den varme luft (hvis temperaturerne er høje), mens varmepumpen om vinteren har sværere ved at få varme ud af luften – der er logisk nok mindre varme i luften, når det er koldt udendørs. Så jo varmere vejr, jo billere en løsning har du. SCOP er altså en varmepumpens gennemsnitlige effektivitet på et år. Sagt på en anden måde så er SCOP et årligt gennemsnit for ydelsen. SCOP-tallet viser hvor meget el varmepumpen benytter ift. hvor meget varme den genererer. Et SCOP-tal på 4 udtrykker derfor at varmepumpen, i gennemsnit hen over året, producerer 4 kWh varme pr 1 kWh el den bruger. Jo større SCOP-værdi,  jo mere energieffektiv er varmepumpen altså.

Søg
Facebook
Google+