Kort sagt: Ja, kopimaskiner er med til at påvirke miljøet. Ikke lige så meget som benzindrevne biler og osende fabrikker, men kopimaskiner hjælper ikke ligefrem på miljøet.

black-28692_640

Forurener kopimaskiner virkelig?

Som sagt, så ja, en kopimaskine forurener. Virkelig. Selvom kopimaskiner hverken har store skorstene eller udstødningsrør, er de med til at forurene vores miljø, og forstærker altså menneskes aftryk på verden. Jeg vil her gennemgå tre af de store syndere i forhold til kopimaskine forurening: Indemiljøforurening, stort papirforbrug og stort energiforbrug.

Indemiljøforurening

En vigtig forureningsfare ved kopimaskiner er den måde, hvorpå de påvirker indemiljøet. Det kan være rigtig ubehageligt at arbejde i et lokale med kopimaskiner, da disse både larmer, lugter og forurener luften. Det er derfor rigtig vigtigt, at have en eller anden form for udsugning i umiddelbar nærhed af kopimaskinen, så lugten og forureningen føres væk så hurtigt som muligt. Derudover er det en rigtig god idé at have en eller flere støjskærme, så medarbejderne heller ikke hele tiden generes af larmende kopimaskiner.

Det allermest fordelagtige og ønskværdige ville være at have kopimaskinerne stående i et særskilt lokale, hvor kopimaskinerne kan stå og larme, lugte og forurene for sig selv. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal man i stedet sørge for, at medarbejderne sidder så langt væk fra maskinen som muligt – men som sagt kan man mindske indemiljøforureningen med visse innovative tiltag.

Papirprints

En anden meget indlysende måde hvorpå kopimaskiner forurener, er ved at medarbejderne printer alt, uden tanke på om det er nødvendigt at have teksten/billedet/grafikken i hånden. Ofte kan man nøjes med at have sit dokument på en computer, tablet eller telefon, men mange printer stadig alt ud, simpelthen fordi det er det, de er vant til at gøre. Dette påvirker dog miljøet i høj grad, idet papir jo laves af træer, hvilket ikke er en uudtømmelig ressource. Det koster en del hver gang man printer på et stykke papir, både i forhold til ens pengepung, men også i forhold til miljøet.

Energiforbrug

En tredje ting der gør, at en kopimaskine påvirker miljøet, er det høje energiforbrug som en kopimaskine kræver. En kopimaskine kræver rigtig meget strøm, bare det at den står stand-by, kræver rigtig meget. Derudover kræver udsugningen i kopimaskinelokalet også en del strøm og ressourcer, og er med til at højne hele kopimaskinens energiforbrug. Det kan altså hurtigt blive rigtig, rigtig dyrt at have en kopimaskine, både i forhold til strøm, men også i forhold til påvirkningen af miljøet.

Søg
Facebook
Google+